Måste erkänna att det är kul att kunna se statistik för bloggen och min sida, och att det finns intresse. Antalet besökare ökar hela tiden, och jag blir lika förvånad varje gång, men samtidigt glad att det finns de som uppskattar och delar mitt intresse...tack alla läsare <3
Kan medge att jag inte är en fullfjädrad bloggare eftersom att jag inte hinner göra så täta inlägg som proffsen ;) men ha tålamod...den som väntar på något gott....

Jaja, veckan har flytigt på i sin vanliga lunk. Efter tolken så fick hästarna ett par dagars ledigt och bara mysa på i hagen. Lilla Kajsa åkte ju som sagt förra torsda'n, och Gnisten har deppat i hagen på dagarna. Men nu har det börjat vända och återigen så står han vid balen och tuggar igen...hö övervinner kärleken alltså ;)

Längesen jag red ut med båda hästarna samtidigt nu, men igår tog vi upp duo ridningen och det gick väldigt bra. Jag red Gnisten och hade Kenta i rep bredvid. Gnisten är duktig på att anpassa sin hastighet efter Kentas och är väldigt tålmodig, men i skritten är det som " haren och sköldpaddan" men är ändå nöjd. Gnisten visar tydligt för Kenta var han ska gå, alltså som nr två, och Kenta accepterar.
Det är skönt att det går att motionera på detta viset ibland, för det det kräver betydligt mer tid av en att rida båda två, och ibland vill tjejerna ha lite "ledigt" och det är fullt förståeligt.

Nu är det blidväder på dagarna men lite kallare nätter. Hästarna och fåren får vara ute längre på kvällarna, och fåren har hö i sitt fårhus nu där de kan gå in och bädda ner sig då de vill vara för sig själva en stund.

För ett par dagar sedan när jag var in på Ica i byn så blev jag tillfrågad om jag hade häst...Jo, svarade jag. Blev då tillfrågad om jag ville ha en låda med div rotfrukter och frukt...självklart!
Fåren är som tokiga i äpplen och potatis, så nu lägger jag det i deras krubba innan insläpp, så de springer in från hagen, för de vet vad som väntar.

Idag har Moa ridit Kenta, och tagit några skutt över ett hinder på gården. Han verkar i alla fall gilla att hoppa, så kanske de kan utveckla den biten till sommaren. Själv har jag longerat Gnisten idag, pigg och glad som vanligt.

Bjuder på några bilder från dagen, på världens snyggaste nordis med sällskap, och alla lika lurviga.

Tack och hej, och på återseende!
 
Idag har det varit tolktävling. Det är ett roligt jippo med häst, där man rider runt en bana som i detta fall är nästan 1 km lång, bakom hästen åker en tolkare på slalomskidor och i slutet av banan så står det åtta koner som både häst och tolkare ska ta sig igenom. Det hela går ut på att på minsta möjliga tid ta sig runt banan och genom konerna, och om hästen eller tolkaren missar en kon så blir det 20 sek påslag för varje missad eller vält kon.
Detta år var även mina döttrar med för första gången. Kenta skötte sig exemplariskt och även lilla Linn med sin jämnåriga tolkare tog sig runt banan utan extra påslag. Moa är ju äldre så för henne var det inga funderingar, men för Linn var det nog lite spännande.
Jag och Gnisten hade inte tänkt vara med, eftersom att jag inte hade några skor på honom. Tycker det är så skönt när man slipper ha skor, men nu sitter de där igen.
I fredags så bestämde jag mig i alla fall för att efteranmäla oss, och tur att man har en bra hovslagare som ställer upp med kort varsel.
Gnisten var taggad som vanligt, han älskar ju att springa och jag älskar när det går undan. Tyvärr så gick det lite för fort så vi missade den andra konen så då fick vi ett påslag med 20 sek. hade min brorsdotter på skidor bakom, och hon var snabb mellan alla koner. Tiden blev iaf 1,30+20 sek. En kul dag med häst ordnat av Norrfjärdens 4H förening

Nå men i övrig så är det väl som vanligt, och allt lunkar på.
Fåren har fått börja vara ute nu på dagarna. Nu är det så mycke snö så de tar sig inte någonstans annat än i hagen och där det är plogat. Sen har vi gjort en provisorisk avstängning vid stall infarten så då håller de sig på plats de små krulliga rymmarna. Skönt för dem att få vistas ute igen, och just nu är det rätt så milda dagar.

Lilla Kajsa har nu flyttat hem till sin matte och sina nya hästkompisar. Gnisten sörjde hela första dagen, stod i hagen och gnäggade, åt ingenting och luktade på Kajsas små bajshögar och gnäggade ännu mer. Men nu har det lagt sig och han är som vanligt igen.
Det blev dock lite tomt utan henne, lilla socker söta damen. Får väl se om fåren får sig nån ny ägare framöver så kanske vi får fylla ut deras box med något eget sött. Framtiden får utvisa.


I övrigt så har helgen bestått av jobb...och då hinner man bara med stall och jobb.
Så nu tror jag att jag avrundar, imorgon är det vardag igen och barnen ska upp tidigt till skolan. Själv är jag ledig, tror jag iaf...men vipps så ringer telefonen.
Väntar ivrigt på att få veta om jag tagit mig in på utbildningen, och det bör jag få veta i början av veckan. Håller tummarna, nu när jag ändå bestämt mig.

Tack och hej, och på återseende!

Ps. lägger in några bilder från tolken idag
 
Picture
             Imorgon är det alla hjärtans dag!!

Att vara ledig nån dag så här mitt i veckan kan vara så mycket värt. Då kan man kanske tycka att det är en bra dag för tvätt och städ och annat trist, men istället prioriterade jag stallet med ridtur, stan med shopping och mat inköp och barnens alla hjärtans bakning. Städa och tvätta får bli en annan dag :)

I går var det fettisdag och det slank ner mer än en semla...mums! Jag var och hjälpte till på byagården i min hemby där det serverades bönor, fläsk, palt och semla. Full rulle hela dagen. Efter det passet var över så hoppade jag direkt i stallkläderna och åkte för att göra bort stallsysslorna och sen uppfräschning och redo för kvällsjobb.
När jag kom hem så var soffan extra skön, och så fick jag mig ett gott skratt när jag så tv programmet Maria & Mindy BFF, gud vilken skön böna hon är Maria Montazami.

I dag har jag haft en super härlig ledig dag. Barnen åkte som vanligt till skolan, gubben på jobb och jag till stallet. En kompis som inte ridit på ett antal år ville följa med på en ridtur idag.
Vi gjorde först bort stallsysslorna innan vi tog in hästarna och gjorde dem i ordning. Lilla Kajsa fick stanna hemma med fåren, medans vi tog en härlig tur i det sköna vädret.
När man inte ridit på några år så brukar kroppens muskler ge sig till känna, så jag antar att hon kommer att känna av dagens motionspass i morgon ;)

Efter ridtur och en kopp kaffe så blev det hem och vänta in barnen och sen iväg till stan. Moa behövde hitta sig ett par nya vinterskor, vilket inte var det lättaste nu när de börjat ta in vårkollektionen. Men vi lyckades!
Vi mötte även upp sonen Fredrik med flickvän, och strosade omkring på stan en stund och gjorde några rea klipp. Jag älskar att göra klipp :)
Innan vi lämnade stan så blev det en sväng på Kvantum för lite alla hjärtans inhandling. Fredde ska laga en speciell middag till sin kärlek i morgon så vi har lovat att "rymma hemifrån", och Moa ville baka hallon macarons. Moa och Linn ska även göra en hjärtan tårta i morgon som vi ska gotta oss i efter middagen.

Lite kalabalik blev det också under bakningen. Moa skulle mixa sönder sötmandel med mixerstaven och då klibbar det fast, så hon skulle "bara" peta bort lite och stoppar dit fingret samtidigt som hon råkar trycka in knappen....
Resultat: Ett ganska djupt snitt i fingertoppen och en lärpenning. Åkte förbi jobbet och fick mig lite strip plåster så jag kunde tejpa ihop det och sätta en finger tuta.
Nu är makaronsen just klara, så slutet gott allting gott :)

Go'kväll och på återseende och glöm inte att rå om era nära och kära imorgon <3

Picture
                   Vickan & Kenta

 
...på något gott, får en semla i morgon! <3

Ja i morgon är det fettisdag och man kan alltid fundera på hur många semlor det kommer att ätas i vårt långa land. Själv ska jag avnjuta den på Lakafors byagård där jag ska hjälpa till i morgon med serveringen. Det brukar vara överfullt med gäster som kommer för att äta bruna bönor med fläsk, pite palt och kaffe med semla.

I övrigt så lunkar det på som vanligt. Det har varit en kylig helg, men natten mot söndag så blev det lite mildare och mer behaglig temperatur.
Hästarna har det bra och står och mumsar på sin rundbal på dagarna. I helgen så har tjejerna tränat till tolktävlingen som ska vara nu på söndag. Bara hoppas att det blir fler anmälningar så att den inte blir inställd.
Funderar i fall jag ska låta sko hästen så vi också kan vara med, för jag törs inte om han är barfota. Vet ju att han blir rätt så taggad och det kan bli riskabelt i kurvorna...får fundera vidare ett par dagar, det är ju faktiskt ett roligt jippo.

Nu är det snart dags för lilla Kajsa att flytta hem till sig. Det kommer att bli tomt, och Gnisten kommer nog att sörja några dagar. Han har ju totalt kärat ner sig och är väldigt överbeskyddande mot henne. Kanske får vi lov att skaffa oss en lite "krabbe" i alla fall, fungerar ju faktiskt riktigt bra att dela box med fåren.

Nåväl...helgen har bestått av jobb för både mig och Stefan. Jag gar jobbat natt och han har jobbat 12-timmars dag, så på söndagkväll fick vi se varandra i vaket tillstånd. Tjejerna var jätte duktiga och fixade stallet i lördags, och när jag vaknat så kokade jag varm choklad och gjorde mackor och åkte till stallet så de fick lite mellis.
Hästarna fick komma in lite tidigare än vanligt dels pga kylan men också för att jag skulle iväg och jobba och de uppskattade de faktiskt.
Lilla Kajsa hon ställer sig vid grinden och väntar och så pojkarna på rad efteråt, sött.

På söndag morgon vakade jag av och då brukar jag sova bara några timmar för att försöka ställa tillbaka dygnsrytmen. Det är svårt nu tycker jag när jag jobbar natt så sällan.
Då klockan var 11,30 så vaknade jag av att sovrumsdörren öppnades, och där stod Linn med en bricka med te och två mackor. Kändes som att jag nyss somnat, men när jag såg vad klockan var så tog jag tacksamt emot frukost på säng...inte var dag man får den servicen.
Efter att jag ätit och kvicknat till så bar det iväg till stallet. Efteråt snabbt hem för dusch och piff och sen vidare till 4H möte och middag med thaibuffé.
När sen söndagen löd mot sitt slut så kändes sängen extra skön att krypa ner i.

Nu är det snart dags att drömma om semlor...
Tack och hej, och på återseende :)




 
Ja då var det fredag igen då, och nu har det börja märkas på eftermiddagarna att dagarna har blivit längre. Man blir betydligt piggare i takt med ljuset.
På förmiddagen idag var himlen blå och solen sken så fint, men nu har det dragit ihop och blivit mulet och lite puder singlar ner igen.
Hade en liten tanke om att skotta fram grillstaden, men när man ser snömängden så ändrar man sig snabbt, så det skjuter vi på framtiden.
Picture
Grillplatsen under snö
I går hade hästarna haft "lekstuga" i hagen. Rundbalen i nätet var nästan slut, och då startar de någon form av dragkamp i hagen. De drar bort höhäcken som ändå är rätt stor och otymplig, drar sedan omkring på hönätet för att komma åt det sista i matväg, sedan flyttar de halvpallen som balen brukar stå på och hagen ser ut som en lekplats. 
Men en sak är bra...inte något spill, allt är rensat in till sista höstrå.
I morse var det kallt, så därför fick det äta morgonfodret inne, medan min pappa tog traktorn för att åka och hämta en ny rundbal.
Medan han åkte iväg så täckade jag alla tre så de var redo att anfalla balen när den var på plats.
Medan vi ställde i ordning, nätade balen och lyfte på höhäcken så fick fåren vara ute med oss. De var först att få inviga den nya balen, och de är ivriga på att få tugga i sig när man sprättar plasten. Antar att det är väldans gott för de smaskade på en bra stund där.
Picture
Fåren passar på att frossa innan cheferna kommer ut...
Ivriga hästar inne i stallet som väntade på sin tur. När jag öppnade boxdörrarna en efter en så drog de snabbt iväg till matplatsen. Då drar sig fåren tillbaka, och efter en stund stod de bakom stalldörren och ville in till sin varma trygga plats i boxen.
Mockade alla boxarna, Stefan mätte upp höet för kvälllen och så förberedde jag med att lägga in kraftfodret färdigt i krubborna.
I helgen så ska tjejerna träna inför tolktävlingen som ska gå av stapeln den 17 februari. Men ännu så är de inte så många anmälningar, så det kanske inte blir någon. Hoppas i alla fall, då det är ett roligt jippo med hästar.
Nu börjar barnen droppa in efter veckans sista skoldag. Själv ska jag jobba två nätter nu, så jag ska försöka att vila lite nu på eftermiddan, fast jag är helt värdelös på det. Om inte så kanske jag hinner ta en "taktik vila" efter att hästarna är intagna och middan lika så.

Trevlig helg...och på återseende!
PS. Kul att följa statistiken på denna sida och se att sidan är välbesökt :) Tack alla följare!!
 
Ja allt kan ju i och för sig bli upp och ner, men just nu är det temperaturen. I går morse när jag steg upp för att väcka barnen så var det nästan -20, under dagen klättrade det uppåt och på kvällskvisten snuddade det +-0...fast det snö och blåst i stället. Själv föredrar jag några minusgrader med klart väder och gärna ingen vind heller....önska kan man ju.

En annan upp och ner händelse var nu i dagarna när Kentas hästpass blev klart. Där har det nu framkommit att vår Kentaur inte alls heter Kentaur
...utan istället bär namnet Brakel. Passet har varit ner till Italien och Tyskland och där efter vägen någonstans har det framkommit i hans registreringsbevis. Han är ju en tysk, och importerades till Sverige som ung och då är det antagligen importören som satte namnet Kentaur på honom eftersom att Brakel inte var det snyggaste namnet. Nåja, nu har vi en Brakel, som kallas för Kenta i alla fall, och hästen har ett pass. Allt i sin ordning!

I lördags var det full aktivitet på hästgården. Goda vänner med barn var på stallbesök, med picknickkorg och allt därtill. Medans hästarna gjordes i ordning så fikades det i omgångar.
Sedan tolkade barnen bakom Kenta med madrass, och Gnisten fick fick sig några rundor med olika ryttare. Han är jätte bra på så sätt att han känner av om det är småttingar på ryggen eller någon större. När de små red gick det så bra, men då var det en av de äldre tjejernas pojkvän som satte sig upp, och då....tjong!! så var hästen iväg i full karriär som avslutades vid stalldörren. Tur det var westernsadeln som låg på, annars hade det nog slutat med ett snöbad för killen ;)
Lilla Kajsa kavat fick springa lös på gården, och det var uppskattat. Hon sprang, skuttade, hoppade och frustade tills hon blev alldeles anfådd. Då satte vi på henne grimskaftet en stund så hon fick varva ner...givetvis var ju fåren också med på tillställningen.

I söndags var det dags för andra träffen med 4H ungdom. Denna gång var det i ett annat stall, för tanken med det hela är att barnen/ungdommarna ska lära känna varandra, och därför ordnar de olika stallen en aktivitet en gång/månad. 
Det var kallt och bitigt men vackert som en riktig vårdag. Men de tappra ungdommarna var ute och gjorde aktiviteter, och sen fick de värma sig i stallet med varmchoklad och fika.

Igår var det då tvärt om, varmt och skönt men med massor med snö och vind.
Eftersom att jag var ledig så åkte jag till stallet redan vid lunchtid. La täcke på lilla Kajsa och bytte täcke på Gnisten som hade ett tunnare täcke på sig som hade hunnit bli blött. Behöver tvättas och impregneras om, men tänkte samla alla vintertäcken fram till våren innan de ska hängas undan.
Båda hästarna fick en vilodag. Istället så tog jag itu med sadelkammaren. Har länge nu gått och irriterat mig för hur sadlarna hänger, och äntligen fick jag gnista att ta itu med det.
Vi har ju en väldigt långsmal sadelkammare så det gäller att planera var allt ska hänga för att få det så bra som möjligt, och lättarbetat.
Blev jättenöjd efter att jag skruvat sadelhängare hit och dit. Ska fortsätta med omstruktureringen tills jag är helt nöjd, och var sak har sin plats.


Idag ska jag gå på massagebehandling
...välbehövligt för mina axlar och min rygg.
Det ska bli så skönt!





Picture
Lilla Kajsa i sitt lilla täcke :)
Ha det bra...och på återseende :)

    Överblick

    Jag som bloggar heter Lena, är 40+ nu, sambo och vi har fyra barn.
    Mina intressen är många, men det som bloggen i första hand kommer att handla om är livet på landet med hästar, får och allt vad som hör till.
    Om du tycker det är intressant är du välkommen att hänga med...

    Archives

    March 2013
    February 2013
    January 2013