...så springer tiden iväg, och inget bloggande på flera, flera dagar.
Fina soliga och vårliknande dagar, men kallt i luften.
Man ser att hästarna njuter av solen, och ofta tar det sig stående tupplurar i hagen där de står helt avslappnat och hänger huvudet tungt.
Fårisarna knaprar på sitt hö i fårhuset, och mellan tuggandet så har de trampat upp stigar i djupsnön på ängen vid hagen...ser ut som att någon gått och dragit en tunna i snön där de gått. Men snart är det dags för dem att få bli av med den tjocka yviga ullen, och då kanske de blir mindre "tunn-formade". Men de är ena riktiga matvrak.
Stallkatterna har börjat vara ute mer på dagarna, men ännu uppskattar de att ligga och gosa sig i höet inne i stallet. Blir spännande att se hur de gör när snön försvunnit, och hur de vidgar sina vyer. De har ju trots allt varit innekatter i två år, så man vet ju aldrig.

Många härliga ridturer har det blivit i det uppfriskande vädret. Har börjat träna med Gnisten i backe, för att bygga upp bra med muskler. Han gillar att jobba och ta i, och som belöning efteråt får han en rejäl utstäckning på en av sina favorit slingor.
Håller även på att jobbar mycket med att han ska lyssna på min röst, och målet är att kunna rida honom i repgrimma. Han är duktig och lyhörd så målet ska nog inte vara så svårt att nå.

Har börjat fundera och spekulera på hur vi ska lägga upp betet för sommaren, och tror att vi kommit fram till en bra lösning. Det första betet blir nog på ett par av småängarna som har en bäck intill, vilket underlättar då man slipper tänka på vatten tillförseln i hagen. Sen kommer de att få gå på de stora ängarna och beta på återväxten, och det räcker till långt in på hösten.
Men ännu är det länge dit, först ska drygt en meter snö tina bort och torka upp. Tur att vi har två hagar, för det lär bli geggigt i hagen efter all denna snö.

I övrigt så knogar det på som vanligt, i sin gilla lunk.
Har börjat mina studier nu, som jag ska försöka att kombinera med lagomt med jobb, familjeliv och djurliv. Men det ska nog gå bra, gäller bara att avsätta tiden på rätt sätt.
Stefan har fyllt 40 i dagarna, och det ska vi fira på lördag tillsammans med släkt och vänner, och just nu är hans tre systrar på väg upp till oss från Lund. Den ena systern med make bilar, och anländer i morgon på dagen för att stanna en vecka, och de andra två kommer med flyg bara över helgen.
Så nu har vi lite trevligheter att se fram emot, ett skönt avbrott i vardagen.

Just det norrskenet! Härom kvällen när jag och Linn hade varit och tagit in hästarna så såg vi att det rörde sig ett litet grönt sken på himlavalvet. När vi kom hem så stannade vi ute och tittade för Linn var så fascinerad av detta, och det växte sig allt större och tillslut var vi omringad av detta fenomen.
Otroligt så vackert det kan vara.

Hemkommen från jobbet för en stund sen, så nu ska jag slappa i soffan en stund innan det blir dags att knyta sig.
I morgon ska allt inhandlas till festen, och det ska dukas och fixas.

På återseende!
 
Vädrets makter kan man ju inte rå över och marsväder kan vara lite klurigt. Det bästa är om det kan hålla sig redigt kallt nattetid och soligt och fint på dagarna, då kommer våren då den ska. Men det har varit lite upp och ner en tid nu, då det först blev så varmt och snön packade ihop sig ordentligt, det rasade från alla tak och man passade på att njuta av plussgraderna. Men så vände det och blev snöstorm i ett par dagar och all snö som tinat bort var åter på plats.
Vitt och vackert igen.
Nu känns ordningen återställt med kalla nätter och fina dagar, precis som det ska vara i mars månad.
Picture
Kväll vid stallet med flera decimeter nysnö
Picture
Dolly som väntar på att få komma in för kvällen
Gnisten han trivs i sin nya vår skrud, där han fick behålla pälsen på halva sin kropp.
Tidigare blev han helt genomvåt över nästan hela kroppen efter ridturen, men nu är han torr och fin. Innan klippningen så han jag bara sitta av innan han fullkomligt hoppade på mig för att börja gnida huvudet över hela min ryggtavla och axlar för att det kliade så ivinnerligt. Tungt för mig men skönt för honom. Men nu har han inga behov av det utan nöjer sig med att bli kliad och berömd efter avsittning.
Picture
Gnisten mumsar på sitt kvällsfoder
I övrigt lullar väl det mesta på som vanligt med jobb, familj och djur.
Har börjat fundera lite runt sommaren och bete, och konstaterat att det blir en rundbal till efter denna och sen måste Kenta gå på någon form av diet om han ska klara sommaren utan att bli sjuk.
Haflinger är en lättgödd ponny, precis som många andra ponnyraser.  Och eftersom att han för fyra år sedan haft en fång symptom
(då inte i våpran ägo) så vill vi ju absolut inte att han ska få det igen. Han är röntgad och har inga men av det och han har fina hovar. Därför är det viktigt att han inte är för "hullig" när han ska ut på bete, och så är det viktigt att vänja in honom med det färska gräset i god tid innan betessläpp.
Efter rundbalstiden är över så blir det till att utfodra dem med potioner för att få bort överflödet på Kenta. Motion är givetvis A och O och det får han så att han klarar sig. Ska fixa en rockard så att han kan få börja dra också, måste ju tavara på alla hans kunskaper då han är inkörd. Kul med variation dessutom.
Just nu väntar Kenta på hovslagaren, då han trampade av sig en framsko när tjejerna red i djupsnön, så nu har han bara skor bak men han klarar sig fint trots halkan.

Igår var det toppen väder så då tog jag och Linn en ridtur i skogen. Det är så roligt att rida med Linn och se hur hon utvecklats. Hon är helt orädd för hastigheten och hänger gärna på ett litet race efter skogsvägarna. Men Kenta är ju som sagt en klok gammal herre som säkert känner att han har en liten ryttare på ryggen.
Picture
Linn och Kenta
Picture
Gnisten, Linn och Kenta
Nu börjar det närma sig lunchtid och solen börjar titta fram från en något mulen himmel, -2 grader och perfekt för en ridtur.
Efteråt så ska det smörjas läder, vilket är välbehövligt. Westernsadeln ska få sig en genomkörare, likaså mina träns.
Min allround sadel anväder jag aldrig nu för tiden, utan den har Kenta fått överta, så då får tjejerna stå för tvättning och smörjning där. 
Nästa vecka ska jag också lämna ifrån mig de tjocka vintertäckena för tvättning och impregnering, och även regntäckena så de är redo för våren. Westernpaddarna är svåra att tvätta själv så de ska få åka med på samma resa.

Ha en bra dag, och på återseende!
 
...massor med snö!
Tiden pinnar på som vanligt, och här ett tag så kände man riktiga vårkänslor. Flera dagars blidväder med sol och plusgrader. Snön rasade från taken, asfalten kom fram på vägarna och vipps så vänder det. Igår var det busväder med en massa nederbörd i form av vitt puder och starka vindar, men i morse hade det dragit förbi och det var bara att skotta sig ut igen. Men nu är vi inne i mars månad och det brukar vara en fin tid...kalla nätter och fina dagar.

Picture
Vårkänsla i vinterhagen med hästar och får
Barnen har haft sportlov nu, men i morgon är det slut på sovmorgnar och nattsudd.
Jag har haft ledigt totalt tre dagar under lovet, och Stefan har jobbat natt under veckan.
Det har varit en skön vecka. Medan vårvärmen fortfarande höll i sig så blev det lite korvgrillning och pinnbröd vid stallet, gott och mysigt!
Flickorna har pysslat på med hästarna, och för ett par dagar sedan så red de på ängen och snöpulsade med hästarna och då lyckades Kenta trampa av sig en framsko. Idag drog vi bort den andra skon, och hovslagaren är bokad.
Idag har Emelie klippt Gnisten, så nu är han av med den tjocka pälsen till hälften och det blir mycket mer behagligt för honom vid motionering. Han har en grymt tjock päls, och blir sjöblöt när man rider, och sen tar det jätte lång tid för honom att torka. Det kliar, och han tycker det är obekvämt, men nu ska det nog bli mycket bättre.
I övrigt så flyter allt på som vanligt, förutom att min stallbil har gett upp. Den trogna chevan som startat i alla väder startade helt plötsligt inte. Och eftersom att vi tidigare kommit överens om att vi inte ska lägga ut några mer pengar på den då den börjat komma upp i åren, så blev det i stället en ny bil. Denna gång en 4-hjuls driven Toyota Rav4 med diesel motor. Så nu får vi se vad den går för.

Nu är det dags att avsluta för denna gång, och förbereda för tidig morgon med alla barn som ska till skolan i morgon...trötta vill jag lova!

    Överblick

    Jag som bloggar heter Lena, är 40+ nu, sambo och vi har fyra barn.
    Mina intressen är många, men det som bloggen i första hand kommer att handla om är livet på landet med hästar, får och allt vad som hör till.
    Om du tycker det är intressant är du välkommen att hänga med...

    Archives

    March 2013
    February 2013
    January 2013