...igen!!
Har jobbat hela veckan och idag är det ett kvällspass som väntar, och i morgon ska jag jobba på restaurangen, det blir kul för det var så länge sedan.
Han där uppe har inte varit nådelig med snön de sista dagarna. I flera dagar har det bara vräkt ner nu, och dessutom så slog det om till nollgradigt och då blir snön så himla tung. Det har även blåst kraftiga vindar och vägarna har drevat igen.
Då jag jobbade hela dagen igår, och flickorna slutade tidigt så fick de göra stallet klart och ta in hästarna. Moa var tapper och trotsade vädret med en ridtur, medan jag gav min energispruta en vilodag.
Men eftersom att jag inte börjar att jobba förrän i eftermiddag så hinner jag med både motion och stallsysslor idag, och Emelie, lilla Kajsas ägare tar in i kväll. Ibland är det till att pyssla så man får ihop allt, som idag när vi båda jobbar kväll. Tur man har många fina människor runt om kring sig om det skulle krisa...vi är lyckligt lottade.

I förrgår kväll tog jag och Moa en ridtur mot Harrträsket, och trots att det hade snöat mängder så hade någon hunnit ploga upp vägen så den var helt perfekt. Det är en riktig "strövar stig", för om jag rider där på dagen så möter  jag minst en promererare, oftast med hund...men lika ofta möter jag flera stycken som motionerar sina hundar efter denna fina skogsväg.
Åter igen...är väldigt tacksam för alla dessa människor som tar sig tid att ploga så att vi djur och friluftsmänniskor får tillgång till dessa fina vägar.

Idag skulle jag egentligen gå på massagebehandling för min onda rygg/nacke. Men tyvärr var hon tvungen att lämna återbud då de drabbats av maginfluensa i familjen. Jaja, bara vänta och se fram emot en ny tid inom kort.

Väderrapport, lätt snöfall och -2,9. Kan faktiskt känna nu att vi klarar oss med snö för denna vinter. Tids nog ska den ju bort och då ska ju vattnet ta vägen någonstans. Men det är vitt och vackert, skulle absolut inte vilja ha en mörk tråkig vinter utan snö.
Dagarna har också blivit markant längre, och de dagar när solen visar sig så är den uppe en bra stund. Snabba kliv mot våren :)




 
...i massor!!
När jag steg upp på morgonen såg jag att det snöade, men tänkte inte mer på det förrän jag klev utanför dörren på väg till jobbet och möttes av pudersnö upp över vristerna och en helt snötäckt bil. Puh!! Tur dock att den var lätt som dun och inte hade isat fast på bilen trots att jag haft kupévärmaren igång några timmar på morgonkvisten.
Det har varigt riktigt busväder idag då det även började blåsa på förmiddan, men sen så lugnade det ner sig och blev jätte härligt. Nu är det endast
-1,5 grader och ingen vind och inget snöfall.
Hoppas att det håller i sig några dagar :)

Och i övrigt då!
I går hade vi en trevlig barndag i stallet. Ett par av mina fina vänner kom på stallbesök med sina barn och hundar. Det blev direkt full fart på ryktborstarna, och sen så sadlades det och så iväg ut för att tolka med madrass och skiboard bakom häst.
Fåren fick också vara med på ett hörn och då är de så nöjda, de tokiga krulltottarna. Det blev en salig blandning av hästar, hundar, får och ungar...men trevligt hade de allihopa.
Undertiden som de tolkade omkring på gården så passade jag på och motionerade min röda energiknippe på ängen i djupsnön. Jag trodde att det skulle vara skorpigt och lite halvskare i snön, men det var jätte pudrigt och fint. Fåren gjorde också ett tappert försök att motionera sig där, men stannade efter bara några meter och stod kvar i djupsnön och bräkte efter mig. Dom är roliga!

När alla hade tolkat sin del, och en del ridit så tog vi in hästarna i stallet och sadlade av och täckade dem, sen avslutade vi med stallfika. Och när allt var klart så fick hästarna gå ut några timmar till och gotta sig i hagen.

Det är så uppskattat att ha häst-djur-barn dagar. Alla kan vara med och varje barn kan delta oavsett ålder. Alltid finns det något att göra. En del nöjer sig med att bara titta på fåren, och andra vill fläta, någon vill rida lite och vi har turen att ha en väldigt barnvänlig Kenta, som älskar att bli ompysslad och bryr sig inte ifall de är en eller fem som borstar, han bara njuter.

Gäsp, gäsp...tror det är dags att inta tv-soffan, men på återseende :)

 
...och ingen ålder värd att fira, egentligen!
Men nu är det firat och klart för denna gång och jag har fått en massa fina presenter, och det är alltid kul :)
Jag har firat med tårta med de nära och kära, middag och vin med grannarna och nu godis och soffhäng
Nå ja...i övrigt så har dagen varit bra. Tog en redig sovmorgon, för att jag var värd det :)
Sen efter frunchen så åkte jag till stallet.
Efter att jag gjort alla stallsysslorna så gick jag in till mor och far och drack kaffe. Sen tog jag in alla tre hästarna, något tidigt men de verkade inte ogilla det. De fick en vilodag då jag väntade både fika och middagsgäster. Ibland är det svårt att få ihop det och då får man helt enkelt lösa det på bästa sätt. Just ikväll skulle mina föräldrar iväg på Älghippa, men pappa skulle gå och slänga dem en hötuss extra vid hemkomst, så då är de nöjda djur i morgon bitti.
I morgon ska vi ta en ordentlig ridtur, jag och gnisten. tjejerna och kenta stannar nog på gården då de ska tolkträna lite grann. De ska vara med på tolktävlingen den 17 februari, en kul tävling som 4H anordnar. Det gäller att ta sig runt travbanan ( ca 1 km) på bästa tid på häst med en som tolkar på skidor bakom, och på upploppet ska man igenom ett antal honor i slalom, både häst och tolkare. River man omkull konen så blir det 20 sek tillägg/riven kon.
Två år i rad har den fått ställas in nu pga att snön hunnit tina bort för snabbt, men i år ska det nog lyckas.

Nu ska jag titta på film, så säger go'natt här och nu...men på återseende!


 
Jo så är det, och minnen är härligt att kunna blicka tillbaka på.
Just dessa dagar för ett år sedan var fantastiska dagar...känns som taget ur en film. Jag och mina flickor red då på stranden i Bali, galloperade i vågorna och fick uppleva en helt fantastisk dag på hästryggen.
Trodde väl aldrig att min 40-års dag skulle bli så speciell, och att man skulle längta till den dagen ;)
Vi hade bokat in oss på SPA där vi fick avnjuta en helt suverän helkropps massage, sen fick jag en ansiktsbehandling utöver. Moa hade bokat massage och ansiktsbehandling och Linn fick sitt långa hår flätat och ett härligt rosenbad. Pojkarna valde att stanna på hotellet och softa, för att sedan sluta upp till en trevlig middag och avkoppling på The Shore.

Att jag fick ha mina allra käraste med mig på denna resa var den bästa presenten  <3
Ett minne vi kommer att leva länge på.
Kanske gör vi om samma resa snart igen...hoppas i alla fall.

Kram och go'natt!!
 
...den susade förbi, och igår jobbade jag hela dagen och energin till att blogga fanns inte.

i tisdags var jag i alla fall ledig, och när barnen åkt till skolan så andades jag in lite lugn och ro en stund på hemmaplan innan jag sen åkte till stallet.
Efter att stallsysslorna var gjorda så hämtade jag in alla tre, gjorde Gnisten i ordning och for ut på en motions runda. Han var full av energi och fick göra av med en hel del. Otroligt vilken gnista det finns i den hästen, och han skulle nog kunna springa hur långt som helst om man inte hejdade honom. Ena sträckan fick han gallopera i lagom takt, och på tillbaka vägen fick han sträcka ut i arbetstrav eller snabb trav kanske man ska kalla det, och det gillar han verkligen. Då står jag upp i sadeln, har lätt gung på knäna och låren, vaderna och överkropp får sig en genomkörare...det känns idag.
Efter motionspass nr.1 så var det dags för nästa, och Kenta stod på tur. Gjorde honom i ordning och ut i friskluften igen. Måste bara poängtera att det är som natt och dag mellan de hästarna. Gnisten är pigg och arbetsvillig och det är som att trycka på en "play" knapp...medans Kenta gärna jobbar fast i en lugn takt liksom att trycka på en "slowmotion" knapp. Efter att jag ridit honom brukar jag fundera på vem som är tröttast, han eller jag.

Lilla Kajsa hon håller ställningen både i hagen och inne i boxen med fåren, hon har visat var skåpet ska stå. När jag tar in dem på kvällen så får sig Kajsa en borst stund. Gnisten han "sölar" ner hela ryggen på henne med allt pillande med mulen, han släpper henne inte en sekund med blicken. Går Kajsa och dricker, så dricker Gnisten, går Kajsa och ställer sig vid staketet så står Gnisten vid staketet osv....

Igår jobbade jag hela dagen, hoppade över middan och for till stallet direkt. Hästarna fick vila, liksom jag. Skottade först alla tre boxar, la in kraftfoder och sen fick de komma in. Borstade av Kajsa, som får äta sitt kraftfoder i stallgången då hon bor med två väldigt matglada får, pysslade på med lite av varje och så fyllde jag höpåsarna som pappa slänger in på kvällskvisten då jag varit tidig.

Idag jobbar jag från lunch till kvällen och Stefan likaså, så i eftermiddag hämtar mamma tjejerna så att de på egen hand får göra stallet och motionera.
Brukar gå bra, Moa är ju stor och duktig och noggrann, det enda som brukar tryta det är deras samarbete, men går säkerligen bättre när de gör saker på egen hand och måste lösa allt själva.

Idag ska jag åka till arbetsförmedlingen och hämta ett intyg, och sen till studieväglednings centrum för att lämna in min ansökan till utbildningen och så börjar jag jobba 12,15. Det var den dagen.

I morgon är jag ledig...tror jag iaf :) Och då blir det det vanliga med hästeriet, och sen på kvällen ska vi gå ut och äta på sportbaren i stan tillsammans med fyra av våra grannar. Tur för de intresserade att de visar hockeymatchen mellan Luleå och Skellefteå.
Brukar vara många starka känslor när det är derby, och glåporden brukar hagla fint.

Sätter in några söta bilder av hästarna och vacker natur.
På återseende!


 
...i tvättstugan efter några dagars arbete. När jag jobbar hela dagar så blir det givetvis hemmet som kommer i sista hand, och de levande individerna i första.
Idag är jag helledig och då var det tvättstugan som stod på prio ett, och så började jag rensa i Linns garderob och ta ut sånt som aldrig används och det som hon växt ur. Blev en hel del!

Ska passa på att göra bort stallet nu på förmiddan, och motionera båda hästarna. Moa har mycke med skolarbete nu så då måste det gå före hästen.

Det går jätte bra med mini-Kajsa. Gissa vem som bestämmer i hagen...drygt 70 cm från marken, och killarna har respekt den lilla krabaten. Gnisten har tagit första tjing på henne, han har alltid varit förtjust i småtting hästar, och Kenta blir iväg föst, så ibländ står han bakom en snö hög i djupsnön, och har säkert blivit tillrätta visad dit. Kenta han är snäll och fogar sig...och inget ont som inte har något gott med sig, för då står ju inte Kenta vid höbalen hela tiden och äter vilket absolut inte gör någonting med tanke på hur lätt född han är ;)
Nåväl...kanske hinner med en uppdatering ikväll, och även nån bild.
På återseende! :)
 
Ja som sagt så har temperaturen varit långt under vad man önskar. Hästarna fick vila torsdag och fredag pga att man inte vill utsätta nyllet för den kylan. Hästarna lider det ingen större nöd på, så länge de har gott om mat för att hålla sig varm.
I dag har jag jobbat till 12,30...ganska skönt på en lördag.
Efter jobbet, hem, byta kläder och så till stallet.
Började direkt med att skotta ut höbädden hos fåren, som de har samlat ihop under hela hösten.
Under bädden så ligger en torvbädd som fick ligga kvar, och så la jag in nytt stallpellets.
Fåren skulle nämligen få en liten inneboende ett tag, och då vill man ju att det ska vara rent och fint.
Skulle kunnat vara en bagge, då det ena fåret brunstar nu för tredje gången sen mitten av december...men så är det inte.
Utan istället så var det en liten söt Kajsa på tre år.
Kajsa är en minishettis, och ägs av en arbetskompis och vän till mig. Hon ska stå hos oss tillfälligt tills hon ska flytta hem sina andra hästar hem till deras nya gårs i närheten.
Lite spännande, vi visste ju inte hur hon skulle reagera mot fåren eller fåren mot henn, men det verkade i alla fall gå rätt så bra. Våra pojkar däremot, Kenta och Gnisten verkade väldans nöjda med att få en så söt brutta med sig, och blev en gnutta avundssjuka på fåren som fick vara så nära.
I morgon lär det bli full rulle i hagen, men pojkarna får nog passa sig, för det verkar vara en bestämd dam som sätter sina gränser, men det är bra.
Moa och Linn har längtat efter den här dagen ända sedan jag sa det. I morgon lär hon säkert bli ompysslad till max. Idag fick sig en av fåren också en manikyr då Linn började att borsta igenom ullen. Hon blev som en fluffis, och tyckte nog att det var jätte skönt. Måste ju klia i den där tjocka pälsen. Ser fram emot att få klippa dem till våren, om de nu är kvar. Är lite sugen på att se om det finns någon som skulle vilja ha dem...men vi får se.

Börjar jobba kl 06,45 i morgon, så nu är det dags att gå och knyta sig.
Trevlig fortsättning på helgen, vi ses! :)

 
...dagarna bara rusar förbi.
Har ju varit svinkallt en period nu, men på morgonen när jag steg upp för att åka till jobbet var det plus grader :) Sol och vinndstilla.
 
Nu ska jag till stallet och göra lite nytta och dessutom förbereda för en inneboende som kommer ikväll.
Skriver mer senade så ni får se vad det är ;)

Ha en bra dag, och på återseende
 
Dagarna går så fort, och igår hann jag inte med bloggen.
I går var jag själv i stallet, och det är bland det mest avkopplande jag vet. Älskar att vara där med djuren, sköta om dem och pyssla med lite av varje, städa lite här och där och bara känna lugnet.
Eftersom jag var själv igår så valde jag att bara motionera den ena. Brukar i vanliga fall rida den stora och ta med mig den lille på lina bredvid, det går riktigt bra trots storlektskillnaden och då även hastigheten. Gnisten är duktig på att anpassa sig, och Kenta han lunkar så snäll bredvid och vet så väl att Gnisten vill att han håller sig på sidan och INTE framför.
Men igår blev det bara Kenta, och jag gjorde något som jag gör mycket sällan då jag tycker att det är riktigt tråkigt...rida dressyr.
Jag bestämde mig undertiden jag stod och mockade och kände mig riktigt moriverad.
Sagt och gjort, och det var faktiskt kul. Körde ca 30 min på volt, och han var lika motiverad som mig. Han är jätte duktig, och med någon på ryggen som verkligen kan så skulle han säkert prestera ännu mer.
30 minuter senare hoppade jag av hästen, helt genom varm och absolut inte det minsta känningar av kylan.

Det har varit några kyliga dagar nu, just nu -18 men det är otroligt vackra dagar när det blir rimfrost i träden och så den låga solen som visar sig en kort stund på förmiddan.
Idag var jag tidigt i stallet, mockade och mätte upp foder för kvällen, tog in hästarna som stod ute utan täcke sedan åttatiden. Gjorde Gnisten i ordning för en skogsrunda, och lämnade Kenta med fåren i stallet. Vi tog en ordentlig runda i det kylbitna vädret och han fick ladda ur sig ordentligt på vissa sträckor. Det är maffigt att sitta på dessa muskelpaket när de håller högt tempo och man känner hur de jobbar på med hela kroppen. Kylan bet fast ordentligt i kinderna och ögonfransarna frös ihop, men när vi saktade ner sen så kommer ångan och tinar upp ögonen igen...häftigt :)

När vi kom tillbaka blev Kenta glad, de är lite oroligt i stallet när man lämnar en kvar, och det är en av anledningarna till att jag vill utöka med en liten krabat till. Men just nu har de fåren och de får bli så ett tag framöver.

Efteråt så täckade jag dem ordentligt, och så fick de gå ut i hagen igen. Gnisten la sig direkt och ålade omkring i snön då det kliar i hans långa ulliga päls.

Nu har Moa precis åkt till stallet, för att ge den lille ett motionspass, och sen lämnar hon dem inne för kvällen och min far ger dem kvällsmaten.

Snart är veckan halv...och det blir ljusare för var dag :)
På återseende!




 
...och nya möjligheter!
Ställde som vanligt larmet på sju. Inget jobb inplanerat just nu, men så är det ju när man springvickar. Vissa perioder är mer intensiva än andra. Men sjukt nöjd med mitt beslut att börja läsa till USK'a med start om några veckor. Ska kombinera jobb, studier, familj och hobby så gott jag kan och göra mitt allra bästa i studieväg.

Nåväl...idag har varit en skön ledig dag, inga hushålls sysslor heller för den delen.
På morgonen så fick vi hundbesök av söta schäferhunden Maya som skulle få tillbringa dagen här. Barnen åkte iväg till skolan i vanlig ordning, och sen åkte jag och Maya till stallet för att täcka hästarna då det var nästan -19 här. När vi kom till stallet som ligger ca 6 km bort så var det knappt -12 där, lite lustigt att det skiljer så mycket på så kort avstånd.

Maya tyckte att det var spännande med fåren, och inte är hon rädd för hästarna heller. Medan jag täckade hästen så satt hon som en platsad hund alldeles bredvid och undrade säkert vad jag gjorde.
Efter det så blev det kaffe hos mor och far, och även min bror var på besök. Lite surr och sen bar det iväg till skogen på promenad. Vi mötte upp en god vän och hennes schäfer hanne och hundarna fick springa lös efter skogsvägen och leka och kampas omvartannat.

Vid lunch tid så bar det av hemåt för sushi lunch med två bästisar, varav en är Mayas matte.
Mumsigt värre vill jag lova, och så kaffe och mera surr.
När lunch och alla trevligheter var förbi och Maya var hämtad så bar det iväg till stallet igen. Idag fick båda hästarna en vilodag så jag mockade, mätte upp krafft, släppte ut fåren en stund på gången och sen tog in hästarna.
När de mumsat i sig av kraftfodret, så kände de nog att de skulle få vila idag så de ställde till sig i sina boxar och bara slappade. Härligt att se, lugnt och tryggt.
När jag tömt skitkärran, sopat gången, fyllt mat och vatten till katterna var det bara fylla hö i påsarna och fylla fårens hönät som återsod. Min pappa ger dem kvällsgiven om jag är lite tidig. Vill att de äter på ungefär samma tid på kvällen, samma med utsläpp. Kanske svamligt, men så är jag.
Sen var det bara att säga god natt och släcka...till svar fick jag BÄÄÄ!!

Vi ses!

  Bilder av Maya <3

    Överblick

    Jag som bloggar heter Lena, är 40+ nu, sambo och vi har fyra barn.
    Mina intressen är många, men det som bloggen i första hand kommer att handla om är livet på landet med hästar, får och allt vad som hör till.
    Om du tycker det är intressant är du välkommen att hänga med...

    Archives

    March 2013
    February 2013
    January 2013